Halikon Hakoniskat ry

 • perustettu 1932
 • jäseniä n. 800
 • yleisseura, jonka jaostoja ovat
  • ampumajuoksu- ja ampumahiihtojaosto
  • hiihtojaosto
  • naisjaosto
  • suunnistusjaosto
  • yleisurheilujaosto
HaHan ampumajuoksureitit

Ampumajuoksu

Ampumajuoksustadionin osoite on Kavalontie 71 Salo.

Ohessa näkyvät kilpailuissa käytetyt juoksureitit.

(Huom: alla oleva teksti on vanhoilta sivuilta ja ainakin mitalitilastot ovat päivittämättä)

HALIKON HAKONISKAT – AMPUMAJUOKSUSEURANA

Halikon Hakoniskojen ampumahiihtojaosto perustettiin 1976. Jaoston puheenjohtajana on toiminut alusta lähtien Reino Heikkilä. Jaoston nimi laajennettiin ampumahiihto- ja ampumajuoksujaostoksi toiminnan painopisteen muuttuessa. 

Seuran toiminnan tavoitteena on, että liikunnasta tulisi lasten ja nuorten pysyvä harrastus. Kilpaurheilullisena tavoitteena on urheilijoiden menestyminen lähinnä AMPUMAJUOKSUSSA.

Ampumajuoksu

Ampumajuoksussa on onnistuttava kahden hyvin erilaisen lajin yhdistämisessä. Urheilijan on kyettävä ampumaan rasituksenalaisena sekä tarkasti että nopeasti maastojuoksun jälkeen.

Ampumajuoksussa käytetään ampumahiihdon tavoin aseena pienoiskivääriä. Tähtäimenä on diopteritähtäin. Ammunta tapahtuu lippaista, joihin mahtuu viisi panosta.

Ampumajuoksussa asetta ei kanneta mukana. Ase on telineessä ampumapaikalla, josta se otetaan ampumapaikalla tultaessa. Ase jätetään ammunnan jälkeen telineeseen. Ammunta tapahtuu metallitauluihin. Luodin osuessa tauluun musta osuma-alue kaatuu taaksepäin ja valkoinen laikka nousee osuman merkiksi mustan tilalle.

Sarjat N/M 11-75

Kilpailumuotoina ovat pikamatka, normaalimatka, takaa-ajo, yhteislähtö ja viesti. Ampumamatka on 50 metriä. Osuma-alue makuulta 4 cm ja pystystä 11 cm. Sarjat N/M 11-15 sarjoissa ammutaan makuulta. N/M 11-13 sarjoissa ammutaan tuelta huoltajan avustaessa.  N/M 17 ja vanhemmat ampuvat sekä makuulta että pystystä. Ohilaukauksesta saa normaalimatkan kilpailussa 30 sekunnin aikasakon ja muissa kilpailumuodoissa 75 metrin sakkokierroksen. Ammuntojen määrä riippuu sarjasta ja kilpailu muodosta vaihdellen kahdesta neljään. Kilpailumatkat ovat sarjasta ja kilpailumuodosta riippuen 1,5 – 7 km:ä

Sarjat N/M 7-13

Varsinais-Suomessa on valtakunnallisesti poiketen käytössä myös ilmakiväärit nuorimmissa sarjoissa N/M 7-13.  Ilmakiväärisarjoissa ammutaan tuelta makuulta huoltajan ladatessa aseen. Ampumamatka on 10 metriä. Ohilaukauksesta saa normaalimatkan kilpailussa 30 sekunnin aikasakon ja muissa kilpailumuodoissa 75 metrin sakkokierroksen. Kilpailumatkat ovat sarjasta ja kilpailumuodosta riippuen 1-3 km:ä.

MM -ampumajuoksu

Riikka Aakula oli seuramme ensimmäinen ampumajuoksun MM-kilpailujen edustaja Muoniossa vuonna 2005. Hän oli sarjassa N 21 ollen parhaimmillaan sijaluvulla 20.  Nuorten viestijoukkue sijoittui kuudenneksi. 

Seuran SM-mitalistit

Ampumajuoksun SM-mitaleja saavuttaneet urheilijat:

Yleinen:
Riikka Aakula, Linda Hannonen, Satu Jaatinen, Satu Salokannel

Nuoret:
Sanna Puntti, Jani Heikkilä, Riikka Aakula, Maija Ketola, Essi Knaapi, Linda Hannonen ja Henriikka Ratamo.

Veteraanit:
Kalevi Vähäkylä, Kari Vähäkylä, Satu Salokannel, Touko Tuominen, Ilkka Ratamo, Markku Ruohonen, Mauri Hanhisalo, Timo Kokko, Keijo Linnakoski, Lasse Valtonen, Jouko Markkanen, Jorma Pitkänen, Rauno Hakala, Pasi Saastamoinen, Eeva Leinonen, Suvi Laaksonen, Lasse Ahvenniemi ja Joni Tenhunen